2023’de Belirsizlikten Çok Fırsatlar Var
Reis Treyler Pazarlama Müdürü Ahmet İzgi, 2022 yılının treyler sektörünün atılım yılı olduğunu, gelecek yıl ise 2015’li yılları geçeceği sinyalini verdiğini söyledi. Özellikle pandemi ve öncesi daralan pazar kayıplarının bu yılın başından itibaren telafi edildiğini kaydeden İzgi, pazarın gidişatını öngördüklerini, tedbirlerini buna göre aldıklarını ve 2022 yılını güzel gelişmelerin yaşandığı bir dönem olarak hatırlayacaklarını söyledi.
150 ADET/AY HEDEFİNE ULAŞTIK
“Yurt içi ve yurt dışı satış hedeflerimizi ele aldığımız treyler pazarında, marka olarak yeni olmamıza rağmen, ürünlerimizi müşterilerimize teslim ettik. Üretim tesisimizin yeniden modernize edilmesi, hatlarımızın belli akım planı dahilinde yerleştirilmesi, mevcut ekipmanlarımızın yenilenmesi ve mevcut fabrika alanının ilave 5 bin metrekare daha kapalı alan olarak büyütülmesi ile üretim kapasitemiz artırdık” diyen İzgi sene sonu 150 adet/ay hedefine ulaştıklarını kaydetti. Gelecek yıl öngörülerini de paylaşan İzgi, şunları söyledi:
“2023 yılı ülkemiz dışında gelişen olaylarla nasıl şekillenebileceği bir muamma olarak önümüzde duruyor. Özellikle ihracatta çalıştığımız Avrupa ülkelerinden gelen olumsuz haberler, resesyon beklentileri, yüksek enerji maliyetleri nedeniyle içine düştükleri olumsuz hava ve Avrupa ülkelerinin alışık olmadığı bir oranda açıklanan enflasyon gibi etkilerden müşterilerimiz olumsuz düşüncelerde etkileniyorlar. Dış pazarlarda beklenilen bu daralma, bizim için ürün satışımızda düşüş sinyalleri vermekle beraber, tedarik zincirinde bulunan birçok ürüne, önceki yıllara oranla daha rekabetçi satın alacağımızın fırsatını vereceğini düşünüyorum. Avrupa için ortaya konan olumsuz tablonun, Türk Treyler üreticileri için fırsat olması bizleri şaşırtmayacaktır. Rusya pazarı hala bizler için Afrika pazarı gibi önümüzde fırsat olarak duruyor. İç pazarda da bir daralma beklemiyorum. Farklı alandaki sektörlerimizin üretim gücü, ürünlerinin transferi konusunda bizlere umut oluyor. Özellikle deniz yollarında artan fiyatlar, buna rağmen petrol fiyatlarındaki düşüşün 2023 yılında da devam etme beklentisi karayolu taşımacılığını daha da cazip hale getirecektir. Özellikle Türkiye’nin bulunduğu konum gereği güvenli bir geçiş güzergahında olmasıyla, lojistik firmalarımız bu durumu avantaja çevirebilirler.”
DÜNYADA YAŞANANLAR, ÜLKEMİZİ YAKINDAN ETKİLİYOR
Dünyanın içinde bulunduğu kaotik durumun daha anlaşılabilir bir hale gelmesiyle net yaklaşımlar sergilenebileceğini dile getiren Ahmet İzgi, bu netliğin 2023 yılının ilk dönemlerinde dahi anlaşılamayabileceğini savundu. “Dünyanın birçok yerinde, “savaş” kelimesi çok sıklıkla kullanılır halde ve nükleer silahların kullanımı bile rahatlıkla tartışılıyor. Ülkeler arasında yaşanılan ekonomik ambargolara diğer ülkelerin de katılmasının istenmesi veya katılacaklara tehdit dilinin yükseltilmesi, daha net ifade ile ülkelerin yeniden kamplara ayrıştırılmaya çalışılması, kaos ortamının en belirsiz tarafı. Bunlar ekonominin dışında ve politik kararlar ama alınan her kararın ekonomiye nasıl yansıyabileceğinin de farkındayız. O nedenle üretim hedeflerini büyütmek ve buna göre alt yapıya yatırım yapmak gibi bir fikre giremiyoruz, tedbirli hareket etmemiz gerekir” diyen İzgi, ülke dışında yaşanılan sorunların bizleri çok etkilediğinden yola çıkarak, tedbirleri bir o kadar sarmal senaryoya göre planladıklarını açıkladı.