Afet Treyleri Hayata Geçiyor
TREDER’in gönüllük esasıyla hayata geçirdiği ‘Afet Treyleri’ ilk olarak 15 Haziran’da gerçekleştirilecek Ağır Vasıta, Treyler Zirvesi’nde sergilenecek. Treyler; sağlık, gıda, barınma, enerji, haberleşme gibi deprem felaketinde ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanması için tasarlandı.
Türk treyler sektörünün tek temsilcisi Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER), deprem felaketinin ardından yardımlarına devam ediyor. TREDER, afetlerde kullanılmak üzere ‘Afet Treyleri’ projesini geliştirdi. Gönüllülük esasıyla, imece usulüyle hayata geçirilen projeye Koluman ve Özünlü 50 bin euro, Yalçın Dorse 50 bin TL nakit desteği verirken Orthaus şasi, Kadesan Group perde, Riga Wood taban tahtası, Batı Fren EBS sistemi, Nevpa alüminyum profil ve kapı kollarının tedarikini sağladı.
TREDER Başkanı Yalçın Şentük, projenin amacı hakkında şunları söyledi: “Son deprem felaketi gösterdi ki afetlere yeteri kadar hazır değiliz. Mobil olarak afetlere müdahale edebilecek ve özellikle her ilde veya Organize Sanayi Bölgeleri’nde olabilecek ‘Afet Treyleri’ni bir örnek olsun diye geliştirdik. Bu ülkenin üreticileri olarak her zaman devletimizin yanındayız.”
Projenin başındaki isim olan TREDER Üyesi Ufuk Özünlü ise treylerin özellikleri hakkında şu bilgileri verdi: “Afet Treylerini tasarlarken, deprem bölgesinde ortaya çıkan ihtiyaçları belirlemeye çalıştık. 3-4 projenin birleştirilmesinden ortaya hibrit bir proje çıktı. Bunun sonucunda treylerimizde tıbbi müdahale için muayene odamız ve ekipmanımız var. Yiyecek ve içecek ihtiyacı için fırın, temiz su için arıtma ve yüksek su depolama alanı ve mutfak bulunuyor. Hijyen ihtiyacı için wc ve banyo var. Barınma ihtiyacı için yatakhanesi bulunuyor. Bilgi işlem için bilgisayar ve şarj noktaları bulunuyor. Enerji ihtiyacı için ise iki jeneratör ve treylerin çatısında yer alan güneş panellerinden yararlanılıyor. Açılır paneller sayesinde treylerin kapalı hacmi iki katına çıkıyor. Anlaşıldığı üzere felaketlerde ortaya çıkan olumsuzlukları gidermek adına tüm özellikleri tek treylerde bir araya getirdik. Tabi bu proje iyileştirilerek geliştirilebilir.”