Otomotiv Sanayi Meclisi online toplandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Otomotiv Sanayi Meclis toplantısı, Meclisten Sorumlu TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Davut Çetin ve Meclis Başkanı Cengiz Eroldu başkanlığında video konferans yoluyla yapıldı, toplantıya TREDER Başkan Yardımıcı Kaan Saltık da katıldı.
Davut Çetin, açılış konuşmasında ilk olarak TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun selamlarını Meclis Üyelerine iletti. Koronavirüste ilk vakanın Mart ayında ortaya çıktığını, o dönemden bugüne kadar da TOBB olarak iş dünyasıyla Hükümet arasında ciddi bir köprü görevi üstlendiklerini belirten Çetin, sahadaki sıkıntıları çok hızlı aktardıklarını söyledi. Davut Çetin, 30 Ağustos 2020’de Resmi Gazetede yayımlanan ÖTV artışının otomotiv sanayi sektörünü şaşırttığını, önceki Meclis toplantılarında sektör olarak hem hurda teşviği hem de ÖTV ile ilgili düzenlemeler talep ettiklerini ancak düzenlemenin ÖTV artışı olarak yapılmasının iç pazarın büyümesinde negatif etki yaptığını ve o dönemde ciddi sipariş iptallerinin olduğunu bildirdi.
Meclis Başkanı Cengiz Eroldu açılış konuşmasında, son iki yıldır ertelenen talepten dolayı Türkiye pazarında 2020 yılına çok hızlı bir giriş yapıldığını, daha sonra pandemiyle birlikte 2020 yılının öngörülmesi zor bir sene olduğunu belirtti. Eroldu, normalleşme sürecinde ise uygun faiz ortamının yaratılmasının Türkiye’de hızlı bir şekilde pazarı artırdığını ve canlandırdığını, dolayısıyla Temmuz ayından itibaren de oldukça hareketli bir pazar gerçekleştiğini ifade etti.
Eroldu, pandemi sürecinde çok hızlı kararlar alındığı için Hükümet yetkililerine teşekkürlerini sunarak, Nisan ayında Türkiye pazarının 500 bin olarak öngörürken, şu anda gelinen seviyede 700-750 bin bandında öngörüldüğünü belirtti. Cengiz Eroldu, bunun da sanayi için oldukça iyi bir ivme olduğunu, Eylül ayına bakıldığında Türkiye’de üretilen hafif araçların toplam pazardan aldığı payın yüzde 50’ye ulaştığını, bunda hem politikaların hem de Türk otomotiv sanayinin esnek ve hızlı olmasının etkisinin olduğunu belirtti.
İç piyasada iyi bir tablo yaşanırken özellikle en büyük pazar olan Batı Avrupa pazarının pandemiden çok fazla etkilenmesi sonucu ihracatta önemli düşme gördüklerini belirten Eroldu, ilk 9 ayda otomotiv sanayinin ihracatının geçen seneye göre yüzde 32,6 düşüş gösterdiğini ifade etti. Buna rağmen iç piyasadaki geçen seneye göre olan artışın ihracatı bir miktar telafi ettiğini kaydeden Eroldu, bunun sonucunda da toplam üretimin yüzde 19,2 bir düşüş gösterdiğini vurguladı. Avrupa pazarında da hafif bir toparlanma sinyali görüldüğünü, İlk 9 ayda Avrupa pazarı yüzde 29 küçülürken, Eylül ayına tek başına bakıldığında 3,1’lik bir büyümenin olumlu sinyal verdiğine dikkat çeken Eroldu, son günlerde Avrupa’da da pandeminin etkilerinin bir miktar daha hızlandığını, Avrupa’da pandeminin ikinci dalgasının etkisi ile pazarın düzelme trendinin olumsuz etkilenmesinden endişe duyduklarını söyledi.
Eroldu, pandemi döneminde otomotiv sanayinin övündüğü diğer konunun ise istihdamın bu dönemde artırılması olduğunu belirtti. İlk 9 aylık rakamlara bakıldığı zaman otomotiv sanayinde yüzde 19’luk üretim düşüşüne rağmen istihdamın yüzde 4 mertebesinde arttığını, bunun son aylardaki kapasite kullanımının ve üretim hızının arttığının bir göstergesi olduğunu söyledi.
2021 yılında Türkiye’de beklenen yüzde 5’lik bir büyümenin iç pazara olumlu etki yapacağını öngördüklerini söyleyen Eroldu, “Eğer Avrupa’da işler kötüye gitmezse otomotiv sanayi olarak pandemi öncesi 2019 yılındaki 1 milyon 250 binlik ihracat hedefinin üstüne çıkmayı düşünüyoruz” dedi.
Öte yandan toplantıda, “İthalat Denetimleri Sürecinde İyileştirilmesi Gereken Alanlar” hususunda Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Karabay ve TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş’ın katılımlarıyla görüşler paylaşıldı.
Kapıkule Gümrük Kapısında yaşanan gecikmeler ve Gümrük Müşavirleri asgari ücret tarifesinin güncellenmesi gündem maddeleri ile ilgili de Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ali Toksöz toplantıya katılarak Meclis Üyelerini bilgilendirdi.
Kişisel verilerin korunmasına ilişkin güncel gelişmelerin de konuşulduğu toplantıda, TOBB bünyesinde oluşturulan Dijital Dönüşüm Görev Gücü Komitesinin de gündeminde yer alan konu ile ilgili Adalet Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulacağı belirtildi.
AB Yeşil Mutabakatı ile ilgili de konuşulan toplantıda, Avrupa pazarında regülasyonlar açısından önemli değişiklikler ve gelişmeler olduğu, TOBB’un da Çalışma Grubu oluşturarak ciddi şekilde çalışmalara başladığı, sadece otomotiv sanayi için değil, bütün Türkiye’nin sanayisi, üretimi, ihracatı için son derece önemli bir konu olduğu ve bu konuda hep birlikte bir yandan farkındalık yaratarak bir yandan da bu yeni düzene iyi bir şekilde hazırlanılması gerektiği belirtilerek toplantı sonlandırıldı.