TREDER, Cloos’un Almanya’daki Üretim Merkezini Gezdi
Türk treyler sektörünün tek temsilcisi Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER), kaynak otomasyon sistemlerine paket çözüm sunan dünyada tek firma olan Cloos’un Almanya’daki fabrikasını ziyaret etti. Türk treyler sektörünü Avrupa’nın zirvesine taşımakta iddialı sektör temsilcileri, kaynak teknolojelerindeki son gelişmeleri yakından incelediler.
TREDER heyeti 6-8 Şubat tarihleri arasında Cloos tarafından orgagize edilen fabrika gezisi kapsamında şirketin Ar-Ge ve üretim merkezini gezdi. Yeni ürünler hakkında bilgi alan Türk treyler sektörünün temsilcileri, üretim teknolojilerini de yakından tanıma fırsatı buldu.
Organizasyon esnasında ülkemizde meydana gelen depremle ilgili açıklama yapan Cloos Group CFO’su Alexander Veidt, yaşanan felekatti büyük üzüntü içinde öğrendiklerini ve yaraları sarmak için ilk aşamada hemen 10 bin Euro tutarında yardım yapacaklarını söyledi.
Araç endüstrisinin ihtiyaç duyduğu kaynak işlemlerini tek elden sunabilen Cloos bu yönüyle alanında tek firma olma özelliğine sahip. Otomotik kaynak projelerini tasarlayan, kaynak işlemlerinin otomasyonu ve dijitalleştirilmesine yönelik yenilikçi çözümleri geliştiren markanın Almanya’daki üretim üssünde 50 kişilik bir Ar-Ge ekibi bulunuyor. 40 bin metrekarelik alan üzerine kurulu fabrikada 800 çalışan bulunan Cloos’un Türkiye dahil Dünyanın farklı 15 ülkesinde kendi firmaları bulunuyor.
Cloos’un Türkiye organizasyonu olan Cloos Kaynak (Cloos Turkey) firmasında 20 çalışan ile müşterilerine direk olarak hizmet sunuyor. Fabrika gezisi öncesinde yeni ürünler ve hizmetlerin anlatıldığı bir sempozyum gerçekleştirildi. Daha sonra fabrikayı gezen TREDER üyeleri verilen bilgiler ışığında üretim süreçlerinin tamamını gözlemlerken uygulama merkezinde kalnak işlemlerinin nasıl yapıldığını tecrübe ettiler.
VEIDT: İLK KEZ BÖYLE BÜYÜK BİR GRUBU AĞIRLIYORUZ
Cloos Group CFO’su Alexander Veidt, sempozyumda konuşmada TREDER gibi önemli bir sanayi grubunu ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Cloos’un 100 yıllık tecrübesini hep birlikte göreceğiz. Avrupa’nın en büyük uygulama ve proses geliştirme merkezine sahibiz. El kaynakları manuel kaynak uygulamaları, yarı otomotik kaynaklama ve akıllı robotik sistemlerini görerek 100 yıllık yolculuğumuza şahitlik edeceksiniz. İlk defa böyle büyük bir organizasyon yapıyoruz. Bizi bir çözüm ortağı olarak görmenizi istiyoruz” dedi.
MULLER: QIRIX ROBOPLAN ÜRETİCİLERE TASARIM YAPMA FIRSATI SUNUYOR
Uygulama Teknolojileri Çevrimdışı Programlama Yöneticisi Sven Müller, offline programlama sistemi olan QIROX Roboplan ile kendi kodlarını yazdıklarını bilerterek, “Bilgisayara ürünün 3 boyutlu datasını yüklüyorsunuz ve otomatik olarak parça taranıyor. Üreticilere tasarım yapma şansı veriyor. Programma bilgisayarda yapıldığı için zaman kaybı yaşanmıyor. Kaynağın ne kadar süreceği de belli olduğu için üretim planlaması buna göre yapılabiliyor” açıklamasın yaptı.
TAŞLAMA İŞLEMLERİ ROBOTLARLA YAPILIYOR
Taşlama ve yüzey işleme hakkında bilgi veren Rene Kring, QIROX Robotik Taşlama Çözümleri ile komple bir hizmet verdiklerini söyledi. King, “Ferrorobotics ile yapılan iş birliği 2010 yılında taşlama yüzey işlemlerini robotlarla yapmaya başladık. Yüzüye yapılan basınç ölçülerek kontrol altına alınıyor” dedi.
C-GATE loT PLATFORMU İLE TÜM VERİLER TAKİP EDİLİYOR
Verilerin alınıp değerlendirilmesini sağılayan C-Gate loT Platformu hakkında bilgi veren Moritz Paul “Program 5 modülden oluşuyor. Üretim Modülünde topladığınız verileri yönetiyorsunuz ve kendi imalat prosesinizi geliştirebiliyorsunuz. Kalite Yönetim Modülünde müşterinizin talepleri otomatik olarak raporluyor. Program Yönetim Modülü sayesinde kendi kullandığınız programlara entegre ederek veri akışını yönetebiliyorsunuz. Bakım Modülünde bakım sürelerini ve proseslerini takip edebiliyorsunuz” diye konuştu.
BAŞKAN ŞENTÜRK: ÜRETİMİMİZ HIZLANACAK
TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, fabrika gezisi ardından yaptığı değerlendirmede üretimde otomasyon sistemlerinin artmaya başladığını bunun da üretim adetlerine yansıdığını belirterek, “Kaynak işlemleri treyler üretiminde çok önemli yer tutuyor. Burada teknolojinin işin içine girmesi ve otomasyon sistemlerinin artması üretim hızımızı artıracaktır” dedi.
Cloos Group CFO’su Alexander Veidt, TREDER Başkanı Yalçın Şentürk’e plaket takdim ederek ziyaretten duydukları memnuniyeti dile gitirdi. Başkan Şentürk de misafirperverlikleri için teşekkürlerini ileterek Türk treyler sektörün temsil eden özel olarak hazırlanmış plaketi Veidt’e takdim etti.
EYÜPOĞLU: CLOOS HOLDİNG TÜRKİYE’DE YATIRIM KARARI ALDI
Cloos Türkiye Genel Müdürü İbrahim H. Eyüpoğlu, TREDER Derneği üyelerini bu şekilde güzel bir organizasyonla bir araya getirmelerinde yardımları ve öncülük etmesinden dolayı Başkan Şentürk’e teşekkürlerini iletti. TREDER üyelerinin Avrupa’da ilk sıraya geçmesi için Cloos olarak tüm TREDER üyeleri ile partnerlik prensibi ve çözüm ortağı olarka yaklaştıklarını belirtti. Katılımcılardan gelen sorular üzerine; “Ana merkezimiz Cloos, Cloos Türkiye organizasyonunu büyütmek ve bazı imalatların Türkiye’ye kaydırılması için yatırım kararı aldıklarını ve bununla ilgili olarak 10 bin metrekare bir fabrika alanı için görüşmelere başladıklarının bilgisini üyelerle paylaştı.
TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, fabrika gezisi ardından yaptığı değerlendirmede üretimde otomasyon sistemlerinin artmaya başladığını bunun da üretim adetlerine yansıdığını belirterek, “Kaynak işlemleri treyler üretiminde çok önemli yer tutuyor. Burada teknolojinin işin içine girmesi ve otomasyon sistemlerinin artması üretim hızımızı artıracaktır” dedi.