Türk Treyler Sektörü 55 Bin Adetleri Geçti

2019 yılından itibaren büyümesini sürdüren Türk treyler sektörü, geçtiğimiz yıl yurtiçinde 29 bin 941 adet satış gerçekleştirdi. 2021 yılında 21 bin 817 adetlik satışla kıyaslandığında geçtiğimiz yıla göre yüzde 87’lik bir büyüme oranı yakalandığı görülüyor. Türk treyler ihracatında değer bazında yüzde 25 artış kaydedilirken pazarın toplam büyüklüğünün 55 bin adet üzerinde olduğu varsayılıyor.

Pandemiyle birlikte büyüme rüzgarını arkasına alan Türk treyler sektörü, ağır ticari araç pazarında yaşanan büyüme ile ivmesini sürdürüyor. 2022, ağır vasıta pazarında yurtiçi ve uluslararası taşımacılıkta yatırımların en güçlü şekilde hayata geçtiği yıl oldu. 2019 yılında dibi görmesinin ardından son 4 yıldır düzenli bir şekilde büyüyen treyler sektörü dördüncü yılını da büyümü ile bitirdi. TÜİK verilerine göre yurtiçi treyler satışları, yüzde 87 oranından arttırarak 29 bin 941 adet olarak gerçekleşti.

Sıralama tenteli, damper, frigorifik

TREDER üyelerinin vermiş olduğu istatistiklere göre ise yurtiçi pazarda ürün dağılımında tenteli liderliğini korurken, damper ikinci sırada yer aldı. Pandemide önemi iyice artan frigorifik treyler talebi devam ediyor, söz konusu araçlar yurtiçinde satışı en çok yapılan üçüncü ürün niteliğinde. Soğuk zincir taşımacılığı tarihin en iyi dönemini yaşadı ve 3 binin üzerinde frigorifik treyler satışı gerçekleşti. Türkiye’deki ortalama frigorifik treyleler ortalaması 1500 adetler seviyesinde ilerliyordu.

25 bin adetlik ihracat

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre ise treyler ihracatında yüzde 25 oranında artış gerçekleşti. 2021 yılında Türk treyler sektörü ihracatının 20 bin civarında olduğu varsayımından yola çıkarak ihracatın da en az 25 bin adet dolayında gerçekleştiği tahmin ediliyor.

Türk treyler sektörü her türlü talebi karşılayacak kapasiteye sahip

Türk treyler sektörü yurtiçinde 30 bin adet, yurtdışında 25 bin adetlerde gerçekleşerek 55 bin adetlik treyler büyüklüğe ulaştı. 2023 yılında ülkemiz deprem felaketiyle karşı karşıya geldi. Bölgedeki üreticiler de depremden yara aldı. Pazarın yurtiçinde nasıl seyredeceği tamamen depremin etkilerine bağlı. Eğer hızlı bir inşa süreci olur ise özellikle damper, silobas, gibi ürünlere talep çok artacaktır. 3. Havalimanı ve köprü projelerindeki sıradışı büyümeleri de aşabilecek durumlarla karşılaşabiliriz. Bu durumda sadece yurtiçinde dahi 50 bin adetlerin görülme olasılığı var. Türk treyler sanayi, doğabilecek tüm ihtiyaçları yerli olarak karşılama kapasitesine ve gücüne sahip. 100 bin adetlik kapasitesiyle Türk treyler sektörü, yurtiçinde ve uluslararası pazarda iddiasını daha da güçlendirecektir.