Türkiye’de 7 bin ADR sertifikalı 10 bin adet de Taşıt Uygunluk sertifikalı tanker var

Türkiye’de var olan 30 bin tankeri tek tek fotoğraflayarak kayıt altına alan TSE, ADR sürecini başarılı bir şekilde yürütüyor. Türkiye’de 7 bin adet ADR Sertifikalı 10 bin adet de Taşıt Uygunluk Sertifikalı tanker var. 2022 yılında 7324 adet, 2023 yılında 7073 adet tanker muayenesi gerçekleştirildi.

Türkiye ADR gibi zor ve önemli bir standardı başarıyla hayata geçirdi. TREDER’in de önemli katkı verdiği bu süreçte esas çalışmaları Türk Standardları Enstitüsü, gerçekleştirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Türk Standardları Enstitüsü arasında 6 Mart 2013’te Tehlikeli Maddelerin Taşınması konusunda protokol imzalanması ile birlikte ülkemizde tehlikeli madde taşımacılığı konusunda yeni bir dönemde başladı. Bu protokol ile tehlikeli maddelerin karayolu (ADR), demiryolu (RID), havayolu (IATA-DGR), denizyolu (IMDG CODE) taşımacılığı kapsamlarında, ambalaj, basınçlı kap, yük konteyneri, büyük paket, tank ve araçların belgelendirilmesi konusunda ülkemizde yetkili kuruluşu olarak TSE atandı. Tehlikeli Madde Taşımacılığı Müdürlüğü TÜRKAK tarafından TS EN ISO 17020 standardından çalıştığı bütün alanlar için A tipi muayene kuruluşu olarak akreditedir.

Ülkemiz mevcut tanker altyapısının tespiti amacıyla süreç Durum Tespit Belgelendirmesiyle başladı ve yaklaşık 30 bin tankerin tek tek resimleri çekilip, teknik verileri kayıt altına alındı. Bu çalışmadan elde edilen verilerle ADR’ nin zorunlu olduğu tarihten önce imal edilen tankerlere uygulanacak teknik kriterler belirlendi.

1 Ocak 2015 tarihinden sonra üretilmiş karayolunda tehlikeli madde taşıyan araçlara her yıl ADR Araç Uygunluk muayenesi ve belgelendirilmesi yapılıyor. Tankların/IBC’lerin/Sarnıç vagonların tanklarının tip onay, ilk/ara ve periyodik muayeneleri ve belgelendirmesi yapılıyor. ADR gerekliliklerini tam olarak sağlayamayan mevcut araçların ülkemiz içinde yaptıkları taşımacılık faaliyetlerini daha güvenli hale getirmek için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca hazırlanan mevzuat kapsamında “Taşıt Uygunluk Belgelendirmesi” faaliyetleri yürütülüyor. Bu kapsamda eski araç ve tankların muayene ve belgelendirmeleri yapılıyor.

Türkiye’de tehlikeli madde taşıyan ADR/Taşıt Uygunluk sertifikalı araç sayısı yaklaşık 40.000, ADR sertifikalı tanker sayısı yaklaşık 7000, Taşıt Uygunluk sertifikalı tanker sayısı yaklaşık 10.000’dir. Bu tankerler Üretim ve Üretim Yeri Uygunluk Sertifikasına sahip 42 adet üreticide üretiliyor. Tankerlerin ve araçların test ve muayenesi 42 adet üretici, 28 ilde (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bolu, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Şırnak, Tekirdağ) yerleşik 55 adet muayene merkezinde gerçekleştiriliyor. Araçların yıllık teknik muayeneleri muayene merkezlerine ilave 50 adet Araç Kontrol Merkezinde gerçekleştiriliyor. 2022 yılında 7324 adet, 2023 yılında 7073 adet tanker muayenesi gerçekleştirildi.

TSE’nin ADR’deki ulusal ve uluslararası alanda görev ve yetkinlikleri

TSE tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilendirmesi kapsamında onay, belgelendirme ve muayene işlemleri yürütülerek, ülkemiz üreticilerinin bu alanda dışa bağlılığı ortadan kaldırıldı. Uluslararası alanda TSE uzmanları ADR anlaşmasının maddelerinin belirlendiği toplantılara (Birleşmiş Milletler Çalışma Grubu 15 ve alt komisyonları) teknik delege olarak katılmakta ve ülkemiz teknik görüşünü hazırlıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile uyumlu bir süreç yürüten TSE hem ülkemiz hem de uluslararası alanda iletilen teknik sorulara görüş hazırlayarak Bakanlığa iletiyor. TSE tehlikeli madde taşımacılığı alanında dünyanın saygın belgelendirme kuruluşları arasında teknik bilgi birikimi ile önde geliyor.