Üretimdeki Son Lowbed İhracat Yerine Deprem Bölgesi İçin Yola Koyuldu

Deprem bölgesine; vinç, kepçe, kırıcı gibi iş makinelerinin sevkiyatını yapan Low-bed’ler hayati bir görev üstlendi. Gabari dışı, bölünemeyen, konteyner gibi yüklerin taşınmasında oluşan Low-bed talebini karşılamak üzere firmalar seferber oldular. İhracat için yüklenen araçlar bile geri dönerek yardıma koştular.

Depremde enkazlara müdahale edebilmek ve hayat kurtarmak için iş makinelerine büyük ihtiyaç duyuluyor. Bu araçlar low-bed’lerle taşınabildiği için depremde en çok aranan ekipmanların başında low-bed’ler geldi. Türkiye’nin en büyük low-bed üreticilerinden Yalçın Dorse, bu araçların temin edilmesini ve bölgeye ulaştırılmasını sağlayarak deprem bölgesine destek verdi.

Yalçın Dorse Satış Direktörü Selman Şentürk, depremle birlikte harekete geçildiğini, Ağır Nakliyeciler Derneği (AND), Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve TREDER’in hızlı bir aksiyon alarak kriz masası oluşturduğunu ve kendilerinin de bu masaya yardımcı olduklarını söyledi.

Low-bed’ler büyük bir operasyonla sevk edildi

Şentürk, yapılan operasyonlara ilgili şunları anlattı: “İhracata giden aracı bölgeye gönderebilmek için operasyonları hızlıca tamamladık. Zafer Kardeşler firması da çekici talebimizi çok hızlı bir şekilde yerine getirdi. Kara Kuvvetleri Lojistik Daire Başkanlığı ile koordine olarak 55 ton ağırlığında, 80 ton kaldırma kuvvetine sahip vinci ihracat aracıyla, plaka tescil olmadan bölgeye gönderdik. Elimizde rampa ayak low-bed olmadığı için çevre ülkelerden müşterilerimizle iletişime geçtik. Makedonyalı müşterimiz Zache Transport, aracını İpsala Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye gönderdi. Kara Kuvvetleri Lojistik Daire Başkanlığı tarafından Kırklareli’ndeki tugaya ait sahra çamaşırhanesi, jenaratörü Kahramanmaraş’ta Tugay’a teslim ettik. Akabinde Kayseri’de iki adet kırıcı ekskavatörü Hatay’a yükledik. Bu taşıma normal istiap halini aşıyordu ancak, normal bir zaman değildi. Aracımız, Hatay’da ara kurtarma çalışmalarına dahil oldu, iç taşımalarda kullanıldı. Fransız arama kurtarma ekibine makine taşıdık. Hatay’ın görece daha az hasar görmüş ilçelerindeki iş makinelerini 4-5 gün Hatay merkeze taşıdık.” Herkesin okyanusta bir su damlası olmaya çalıştığını belirten Şentürk, UND, AND’nin çok yoğun şekilde çalıştığına sahada şahit olduğunu anlattı. Ekskavatör, vinç, low loeder sahiplerinin genel olarak duyarlılığını gösterdiğini ifade eden Şentürk, duygularını şöyle ifade etti: “Bu felaketten çok önemli dersler, görevler çıkarmamız gerekiyor. Deprem ülkesiyiz, depremler olmaya devam edecek. Afetlere hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bir daha böyle bir acı görmemek için treyler sektörü dahil herkesin çalışması lazım. Bu ülkenin yeterli altyapısı, ekipmanı, makinesi, teçhizatı, işgücü var. Deprem bölgelerini yeniden inşa edeceğiz. Gelecek nesillerin de bir daha böyle bir acı yaşanmaması için tedbirleri alacağız”